KEMIN TEATTERI
  • Etusivu
  • Esityskalenteri
  • Ohjelmisto
    • Menuteatteri
    • Ihmeellinen maalari
    • Kolmen kimppa
    • Improklubi
    • MEDIAKANSIO
  • Lippupalvelut
    • Tilaa uutiskirje
    • Teatteripaketit
  • Yhteystiedot
    • Katsomon Kuningatar
Picture

Muovimeri hauskuuttaa ja opettaa

27/9/2016

0 Comments

 

Kemin kaupunginteatterin näyttelijä Satu Tala on  kirjoittanut ajankohtaisen koko perheen näytelmän, Muovimeri.
Teatterin lämpiössä pidetyssä lehdistötilaisuudessa lehdistölle esitettiin näytelmän ensimmäinen läpimeno.

Muovimeri -lastennäytelmän tapahtumat sijoittuvat valtamerelle. Pingviini ja jääkarhu tapaavat siellä yllättäen toisensa, kun jääkarhu on joutunut ilmanmuutoksesta johtuvan jäämassan hupenemisen vuoksi veden varaan ja on kellunut pingviinien elinalueille muoviroskan seassa.
Se millaisia kommervenkkejä tapaamisesta syntyy ja löytääkö uudet kumppanit yhteisen sävelen selviää näytelmästä.
Vaikka kyseessä on  hauska näytelmä, niin siinä on vakavasti otettava sanoma.

Satu Tala kertoo saaneensa idean näytelmään nähtyään puolitoista vuotta sitten televisiosta, kuinka paljon maailman merissä kelluu muoveja, jotka lopulta hapertuvat mikromuoviksi, jota eläimet syövät.

Näytelmän tekijöiden toive on, että koska lapset oppivat nopeasti uusia asioita niin he myös omaksuvat oppimansa kautta uuden tavan elää ja opastavat samalla vanhempia ja isovanhempia.
Siksi Muovimeri on oivallinen opetusnäytelmä, jossa on myös lapsille sopivaa leikillisyyttä.

Vaikka Satu Tala esittää toista pääroolia niin hän on keskittynyt myös ohjaamiseen. Se ei kuitenkaan näy näytelmän toteutuksessa millään tavoin.
Satu Talan jääkarhu on hellyttävä uhoilija, joka heltyy nopeasti pingviinin viisauksien äärellä.

Ohjaaja kehuu näyttelijäpariaan Sirpa Filppaa, kertoen, että Sirpa on muiden roolitöidensä vuoksi joutunut välillä ohjaamaan itse itseään, joka poiki muun muassa pingviinin hauskan nasaaliäänen.
Se toimii pingviinin roolissa, kun se hellyttävästi juoksee sinne tänne ja huutelee, pink vink.

Näytelmän musiikista vastaava Pekka Hulkkosen esittämä jäyheä mutta työstään innostunut Etelämäntereen tutkija on hyvä lisä kokonaisuuden kannalta.
Kolmikon kemia toimii esityksessä hyvin.
Muovimeri näytelmä on mainio ja viihdyttävä kokonaisuus, jossa on nähty vaivaa niin tarpeiston kuin kokonaisuudenkin osalta.
Puvustamo Sirpa Santosen johdolla ansaitsee myös kehut puvustuksesta.
Esimerkiksi pingviinin asu on täydellinen, oransseine pingviinikuviotuine housuineen, valkoisen liiviosan, frakin ja päähineen täydentäessä asukokonaisuuden

Näytelmässä myös lauletaan.

Hihhei: JÄÄ SULAA!
mutta Grönlannissa on jääkarhulla jäästä pulaa.
Vaan toisella puolella palloa saa pingviini jäätä talloa.
Hänkään ei toki yksin päätä,monko Etelänavalla paljon jäätä
tai millaista siellä on säätä…
Näillä on jotakin yhteistä – johtuuko se ehkä meistä?
Hohoi: paljon MUOVIA vedessä!
Mikäs nyt on edessä?


On myönnettävä, että kun näytelmässä puhutaan kierrätyksestä ja siitä, miten meren egologinen järjestelmä tuhoutuu hiljalleen meidän ihmisten tyhmyyden vuoksi. Se saa oikeasti häpeämään ja miettimään uusiksi omia kierrätysvalintojaan.

Lisäpontta omaan ajatteluun syntyi, kun näytelmän loputtua toimittajaporukka pyydettiin keräämään näytelmän muoviroskia pusseihin, jolloin tuli väkisinkin mieleen, että jatkossa vien varmasti muoviroskat uuteen muovit murskaavaan kierrätysastiaan.

Muovimeren esityksiä on kaikkiaan viisi teatterin lämpiössä ja kerran se esitetään Taiteiden yössä kirjastossa.
Lisäksi koulut ja päiväkodit ovat tilanneet jo esityksen.
Ryhmän voi tilata myös vaikka lasten syntymäpäiville ohjelmaksi.

Tykkäsin Muovimeri -näytelmästä. Sen enempää analysoimatta.

Ps. lokakuun alkupuolella alkaa myös Sofi Oksasen Puhdistuksen esitykset Sipi-näyttämöllö

Tavataan teatterissa

Arja Pekkala-Matikainen
Kemin kaupunginteatterin Katsomon kuningatar

Picture
0 Comments

Kellosepän tarkkaa huumoria

11/9/2016

0 Comments

 

 Kemin kaupunginteatterin syyskauden aloitti Ken Ludwigin farssi, Karvan verran kuutamolla, joka on  kantaesitys.
Näytelmän tapahtumat sijoittuvat 1950 - luvun Amerikkaan. Tuolloin elokuvan ja teatterin kulta-aika alkaa olla takana ja televisio on valtaamassa alaa.
Vielä on kuitenkin kiertäviä teatteriseurueita, joista yksi saapuu Buffaloon, jossa he aikovat esittää ohjelmistossaan olevaa kahta näytelmää.
Teatteriseuruetta johtavat aiemmin valkokankaallakin mainetta niittäneet George Hay (Kimmo Tuppurainen) ja hänen vaimonsa Charlotte Hay (Sirpa Filppa).
Show must go on -tunnelmaa pitää yllä teatterin yleismies Paul (Kimmo Hirvenmäki). Hän yrittää sinnikkäästi harjoituttaa näyttelijöiden ryhmää, joiden keskuudessa epätoivo on kuitenkin valtaamassa alaa yhä pahemmin.
Sitten George Hay saa agentiltaan yllättävän puhelun.
Selviää että "Karmiininpunainen merirosvo" elokuvan jatko-osan kuvauksissa on sattunut vakava tapaturma päänäyttelijälle, jolle tarvitaan paikkaaja.
Tästä syystä tunnettu Hollywood -ohjaaja Frank Capra on tulossa katsomaan teatteriseurueen esitystä.
Tämä synnyttää seurueessa toivon uusista haasteista.
Mutta, ennen kuin päästään tähän pisteeseen alkaa yhden jos toisenkin pinnan alla kuohua pidätellyt tunteet, mustasukkaisuus ja salaiset rakkauden tunteet. Lisäksi painolastina on uskottomuutta ja palkkariitoja.
Haaveet tuntuvat toivon kipinästä huolimatta saavuttamattomilta. Kun vielä alkoholi astuu kuvaan soppa on valmis.

Karvan verran kuutamolla farssin ohjannut Jamie Ann Mäkinen luottaa näytelmässä amerikkalaisista huumori elokuvistakin tuttuihin teemoihin ja kuvastoihin ja se toimii. Suomennoksen ovat tehneet Jamie Ann ja Jukka Mäkinen.

Kimmo Tuppurainen ja Sirpa Filppa pääparina ovat rooleissaan vahvoilla.  Tuppurainen on kuin ilmetty elähtäneenä ensirakastajana.
Mies toisaalta rakastaa vaimoaan, mutta haluaa vielä kokea miehuutensa kukoistuksen nuoren vastanäyttelijän Eileenin (Inkeri Ranttila) kanssa kuherrellessaan.
Sirpa Filppa ilmentää oivaltavasti  jo parhaimman kukoistuksensa menettänyttä diivaa, joka on kyllästynyt miehensä lapsellisiin yrityksiin esittää ensirakastajaa.
Charlotten äitiä  Etheliä esittää taitava  Marketta Airo.
Airon rooli huonokuuloisena mummina ja vävynsä kanssa tuskailevana näytelmäseurueen puvuston vastaavana on erityisesti ensimmäisen osan rakenteen kannalta napakymppi. 
Kimmo Hirvenmäen mahtavat komedialliset kyvyt tulevat esille juuri tällaisissa sähäkkyyttä ja tunnetiloja ilmaisevissa rooleissa. 
Näennäisesti Hirvenmäen esittämä Paul on taustalla, mutta kun tunteet Hayn pariskunnan tyttäreen Eileeniin (Hanna Vähäniemi) nousevat esille on kierre valmis.
Vähäniemen roolihahmo ilmentää oivallisesti sitä, miten vaikeaa on saada asiat toimimaan, kun sydän haluaa toista ja järki toista.  Mitä siitä seuraa onkin  toinen juttu.
Tomi Turunen kirvoittaa monet naurut Säämies Howardina, joka tulee tapaamaan appivanhempiaan, mutta sekään ei mene ihan kuin strömsössä.
Sakari Tuominen Richardina, Charlotte Haytä rakastavana kosijana on hänkin kuin marionetti näytelmässä, johon ei kuulu.

Lavastaja Kaisa Niva on luonut näyttämölle nuhraantuneen näyttelijälämpiön, jossa elähtäneen tunnelman luovat tunkkaiset värit ja teatterin maineikkaasta menneisyydestä kertovat näytelmien julisteet sekä rispautuneet kalusteet.
Lavastuksen tehokeinoksi Niva on valinnut irralliset lavasteet, jotka tarjoavat syvempää näkökulmaa näytelmään. Toteutus toimii hyvin.
Kiitoksia saavat myös näyttelijöiden asut, jotka toimivat nekin 1950-luvun tulkinnassaan.
Kuulin, kuinka moni nainen yleisössä ihasteli Sirpa Filpan yllä ollutta kotelopukua ja kimonoa.
Myös Hanna Vähäniemen tyylikäs trumpettihelmainen mekko ja takki sekä Inkeri Raittilan tyttömäinen asu sopivat kantajilleen , kertoen tuon ajan tyylikäsityksistä.
Tärkeässä roolissa näytelmän osalta on myös ääni- ja valomiesten herpaantumaton työ vauhdikkaan naurupommin hallitsemiseksi.
Kokonaisuus toimii, joka on teatterin taustatiimin ansiota.

Farssin tekeminen on tunnetusti taitolaji, jossa kohellukselsta ja väärinkäsityksistä syntyy sekava kokonaisuus, joka pitää saada toimimaan taustalla kurinalaisesti.
Myös huumori pitää saada näyttämään huolettomalta tilannekomiikalta.
Farssin viihdyttävyys perustuukin muun muassa hulluihin väärinkäsityksiin, vääristyneisiin yhteensattumiin, absurdeihin tilanteisiin, verbaaliin huumoriin ja nopeaan, loppua kohden kiihtyvään juoneen.
Farssin on ennen kaikkea tarkoitus saada yleisö nauramaan ja eläytymään vauhdikkaisiin käänteisiin.
Tässä tyylilajissa tapahtumat myös päättyvät yleensä onnellisesti.
Tapahtumien vauhdikkuuden vuoksi tärkeässä roolissa ovat erityisesti näyttämölle sijoitetut monet ovet, joista kuljetaan vauhdilla ja täysin satunnaisen näköisesti. Siksi tapahtumien oikean ajoituksen onnistuminen on lähes sekunttipeliä.

Karvan verran kuutamolla farssista ei puutu edellä mainittuja asioita, kuten vauhtia ja vaarallisia tilanteita.
Eipä siis ihme, että naurettavat tapahtumat saavat nopeasti yleisön pauloihinsa ja pian pienistä tirskahduksista syntyy hersyvää naurua ja spontaaneja taputuksia.
Tauolle mentäessä ihmiset kuuluvat kehuvan näytelmän huumoria ja huikeita näyttelijäsuorituksia, eikä turhaan.

Teatteriravintolassa nautitaan hetki Uurtimon Karin ja henkilökunnan tilauksesta pöytiin tuomista kahveista ja herkullisista leivoksista. Osa yleisöstä käy drinkillä ennen toisen jakson alkamista.
Kun kello soi kolmesti on aika palata takaisin paikoilleen.
Näytelmän jänne pysyy tauosta huolimatta ja katsojat kuljetetaan nopeasti takaisin tapahtumien pyörteisiin.
Kun kuumentuneet tunteet ja sekaiset tapahtumat vaihtelevat vauhdikkaasti näyttämöllä yleisö repeää jälleen nauruun. 
Kun on lopulta aika myöntää, että peli taitaa olla menetetty tyhmän sähellyksen vuoksi  ja naamiot lasketaan.
Mutta mitkä on tuhot ja onko peli menetetty sittenkään, se kannattaa käydä katsomassa itse.

Enempää en paljasta, mutta sen sanon, että jos kaipaat sitä, että vatsa kipeänä saat nauraa näytelmän hulluille käänteille ja hengästyttäville tapahtumille, niin varaa Karvan verran kuutamolla farssiin liput.

Olen ylpeä saadessani kehua Kemin kaupunginteatterin näyttelijöiden osaamista ja sitoutumista työhönsä. Ei ole myöskään ihme, että Kemin teatteri vetää katsojia myös maakunnista kaudesta toiseen.

Karvan verran kuutamolla -näytelmää voi suositella, vaikka pikkujoulua viettäville tai  kenelle tahansa, joka pitää huumorista.

Vaikka Kemin kaupuneginteatterin teatterisyksyn aloitti huumorilnäytelmä, niin syksyn aikana esitetään myös Muovimeri  lasten- ja koko perheen teatteriesitystä, jonka ensi-ilta on 28.9.
Sipi-näyttämölle tulee Sofi Oksasen Puhdistus, jonka ensi-ilta on lokakuussa
Lisäksi teatteriravintolassa esitetään kauan toivottua improvisaatioteatteria ja musiikkia marraskuussa.
Joulukuussa alkaa Pirjo Hassisen romaaniin perustuvan Popula -näytelmän esitykset..

Ihanaa teatterisyksyä kaikille.

Nähdään teatterissa.
​
Arja Pekkala-Matikainen
Kemin kaupunginteatterin Katsomon kuningatar


Picture
0 Comments

    Katsomon Kuningatar

    Aito ja oikea Kemin kuningatar Arja Pekkala - Matikainen bloggaa Kemin kaupunginteatterissa Katsomon Kuningattarena. 

    Kemin kaupunginteatteri ei editoi Katsomon Kuningattaren kirjoituksia tai vaikuta blogin sisältöön muutoin kuin tarjoamalla vapaan pääsyn esityksiinsä. Katsomon Kuningattaren mielipiteet eivät edusta automaattisesti Kemin kaupunginteatterin mielipiteitä.

    Archives

    September 2021
    February 2020
    October 2019
    September 2019
    February 2019
    January 2019
    November 2018
    October 2018
    March 2018
    February 2018
    December 2017
    October 2017
    September 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    December 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016

    Categories

    All

    RSS Feed

Kemin Teatteri

Toimisto
​Sauvosaarenkatu 4
94100 Kemi
Toimisto@keminteatteri.fi

Lippukassa

www.lippu.fi
​
Lippupalvelu puhelimitse
arkisin klo 10 - 14 
040 550 9911
© COPYRIGHT 2017. ALL RIGHTS RESERVED.
  • Etusivu
  • Esityskalenteri
  • Ohjelmisto
    • Menuteatteri
    • Ihmeellinen maalari
    • Kolmen kimppa
    • Improklubi
    • MEDIAKANSIO
  • Lippupalvelut
    • Tilaa uutiskirje
    • Teatteripaketit
  • Yhteystiedot
    • Katsomon Kuningatar